GASTRO OG VANDRETUR I DALMATIA, 2020TURBESKRIVELSE
SAMMENDRAG

 • Flotte fotturer i innland og ved kyst i Dalmatia
 • Et innblikk i kroatisk kultur og tradisjoner
 • Kulinariske opplevelser med autentisk cuisine og vingårdsbesøk
 • UNESCO byen Trogir
 • Nasjonalparken Krka
 • Cetinadalen og Trilj’s grønne åser.
 • Skjærgårdssafari og vandring på øyene Šolta og Drvenik Mali

Kroatia har lenge vært et yndet reisemål, men det er først nå de seneste årene at nordmenn virkelig har fått øyene opp for dette ferieparadiset. Her får man alt man kan trakte etter: storslagen natur, en vakker og vill kyst omgitt av azurblått hav, en spennende historie, et variert cuisine og ikke minst et behagelig middelhavsklima.

Vi ønsker å gi dere en smakebit av alt dette, pakket inn i en hyggelig og uformell atmosfære. Været kan vi dessverre ikke garantere for, men denne delen av Kroatia har statistisk mer enn 200 soldager i året, så sjansen er stor for at værgudene er med oss. Så bli med oss på aktiv opplevelsesreise til Sentral-Dalmatia og la dere omfavnes av flott natur, historisk sjarm og kroatisk gjestfrihet.  Vanskelighetsgrad  1-2 støvler (av 3).

På denne turen bor vi i Trogir, nærmere bestemt Seget Donji på Hotel Rotondo****. Hotellet ligger ca. en 15-20 minutters spasertur fra gamlebyen, og bare noen få minutters gange fra badestranda. Det finnes også cafeer, dagligvarebutikker, apotek og bakeri i umiddelbar nærhet av hotellet.

Gamlebyen i Trogir ligger på UNESCO’s verdensarvliste (siden 1997). Den ble grunnlagt av grekerne for nesten 2400 år siden, og har siden da gått igjennom mange transformasjoner. Den fremstår i dag som en av sentral Europas best bevarte middelalderbyer.

Varighet: 1 uke
Turmåneder: April, Mai, Juni (til 15.), September, Oktober

Gruppestørrelse: 8-16 personer
Avreisested-Ankomststed: Oslo/Trondheim/Bergen – Split

* DIREKTEFLYGNINGER M/NORWEGIAN OG SAS FRA NORGE APRIL- OKTOBER 2020

(pr. nov. 19)

Fra                  Til                    Dager                         Periode

Oslo                Split                 Lø, Ti, On, To (alle)    April- Oktober (Juni-August)

*Fra Trondheim og Bergen er det pr. november -19 ikke vanlige direkte rutefly i oppgitte turmåneder. For øvrig finnes det direkte charterflygninger med Apollo og Ving fra mai- oktober, og man kan fly via Oslo, København eller Stockholm med SAS.           PROGRAM

Dag 1 : AVREISE OSLO- SPLIT


Direkte morgenfly med Norwegian fra Oslo Lufthavn til Split (avgang Oslo. Her møtes dere av reiselederen som tar dere med til hotellet i Trogir, ca. 15 min fra flyplassen. Etter innsjekk og en liten pustepause tas gruppa med på en guidet byvandring i UNESCO byen Trogir.  Greit å bli litt kjent med gamlebyen og omgivelsene rundt ved starten av oppholdet, slik at turdeltagerne enkelt og på egen hånd kan utforske hva Trogir har å by på senere. Etter byvandringen drar vi tilbake til hotellet og spiser en felles middag.


Dag 2 : DRVENIK VELI- ØYVANDRING (lunch inngår i utflukten)


Varighet fottur: Ca. 3 timer. Lengde ca. 8 km. Høydemeter +/- 170m, Vanskelighetsgrad: Lett

Etter frokost blir går vi i samlet tropp ned til fergekaia i Seget og hopper på båten til Drvenik Veli, en liten øy litt sørvest for Trogir. I løpet av dagen vil vi oppleve øyfolkets harmoniske levemåte, og føle på kroppen øya’s positive energi, ganske urørt av moderne sivilisasjon.

Her finnes det bare ca. 200 fastboende og øya er bare på ca. 12 km2. Fra kaia i den eneste landsbyen på øya (Drvenik Veliki) tar vi en vandring langs olivenlunder og viltvoksende aromatiske urter. Vi tar også en titt på noen rester etter eldre bosetninger på øya, i tillegg til å besøke noen flotte bukter og rullesteinsstrender hvor de som ønsker kan ta en forfriskende dukkert. Vi avslutter med en felles lunch på øya etter vandringen før vi returnerer med ferga til Trogir på ettermiddagen.


Dag 3 : KRKA NASJONALPARK – FOTTUR (middag inngår i utflukten)


Varighet fottur: Ca. 3 – 3,5  timer. Lengde ca. 10 km. Høydemeter + 200m, Vanskelighetsgrad: Middels

I dag skal vi besøke Krka, en av Kroatias 8 nasjonalparker. Den kalles Dalamatias grønne oase på folkemunne. Navnet har den etter elva med samme navn som utgjør livsnerven i nasjonalparken. Den er ca. 110 km2 og strekker seg fra kystbyen Skradin i sør og nesten helt opp til innlandsbyen Knin i nord. Under bussturen på vei til Krka serverer vår guide Luka litt fakta om kroatenes liv og tradisjoner i et litt humoristisk perspektiv, mens vi kjører igjennom kulturlandskapet i innlandet i Dalmatia.

Etter ca. 1 times kjøring fra Trogir ankommer vi Stinice, en av inngangsportene til nasjonalparken ved innsjøen Visovac. Fra Stinice går vi oppstrøms langs elva Krka og passerer flere flotte utsiktspunkt over canyonlandskapet i parken. Vi får også lære mye om nasjonalparkens dyre- og planteliv langs ruta. Etter et par timers behagelig vandring forbi grønne enger og olivenlunder ankommer vi Roski Slap, en serie av mindre terrasserte fossefall som brytes opp av frodig og vill elvevegetasjon. Vi tar en pust i bakken og gir oss selv litt tid til å utforske Roski Slap på egenhånd. Her finnes det rester etter noen eldre vannmøller som man kan ta i nærmere øyesyn. På vei tilbake til bussen stopper vi innom  «Oziđana pećina cave» for å se hvordan mennesker i bronsealderen levde her for rundt 7000 år siden.

Etter avsluttet vandring i Krka besøker  vi i en liten sjarmerende vin- og etno gård og  utenfor innlandsbyen Drnis  for å innta dagens middag. Herligheter fra tradisjonelt kroatisk kjøkken serveres. Her blir vi tatt imot av gårdseieren Marko. Det er med innlevelse og stolthet husbonden forteller om gårdens historie. Før og under middagen skal det smakes på noen av hans egenproduserte likører og viner. Omgivelsene og menyen tatt i betraktning er dette så autentisk det kan bli. Retur tilbake til Trogir.


Dag 4 : DAG TIL EGEN DISPOSISJON


For de av dere som ønsker noe annet enn å slappe av på stranden eller utforske Trogir på egen hånd kan vi arrangere utflukter/aktiviteter etter ønske. Et besøk til gamlebyen i Split (keiser Diocletian’s palass) anbefales også. Her kan man ta en nærmere titt på gammel romersk arkitektur, shoppe, eller bare ta del i det pulserende livet i denne middelhavsperlen. Eller kanskje et matlagingskurs i tradisjonelt kroatisk cuisine? Det informeres nærmere om dette i begynnelsen av oppholdet.


Dag 5 : CETINADALEN- TRILJ’S GRØNNE ÅSER (m/ vingårdsbesøk)


Varighet fottur: Ca. 3-4  timer, Lengde ca. 10-12 km. Høydemeter +/- 300 m, Vanskelighetsgrad: Lett- Middels

Denne dagen vies til innlandet i Dalmatia, eller Zagoraen som innfødte også kaller det. Kjøreturen tar ca. 1 time, og underveis skal vår guiden vår fortelle oss litt om regionens spennende historie. Vi starter i byen Trilj som ligger flott til ved elven Cetina. Foruten den storslåtte naturen i Cetinadalen, går vi gjennom et autentisk kulturlandskap med små sjarmerende landsbyer hvor tradisjonelt hushold lever i beste velgående.

Gåturen ender på en vingård hvor vi får en smakebit av lokalprodusert vin, ost og spekeskinke. Retur til Trogir og felles middag på hotellet.


Dag 6 : ØYA ŠOLTA – BÅTTUR OG FOTTUR (middag inngår på utflukten)


Varighet fottur: Ca. 3-3,5  timer. Lengde ca. 10 km. Høydemeter +/-150 m, Vanskelighetsgrad: Lett-Middels

Etter frokosten går vi i samlet tropp ned til kaia ved hotellet. I dag får vi en frisk og actionfylt start på dagen. Her blir vi hentet med speedbåter som tar oss med ut i den magiske kroatiske skjærgården. Vi legger kursen mot øya Solta, men stopper innom et par idylliske viker på veien dit, deriblant «the Blue Lagoon». Her kan hardhausene blant oss ta seg en forfriskende morgendukkert i det krystallklare vannet.

Etter at badenymfene har plasket fra seg, gjør vi strandhogg ved Rogač, en liten landsby på nordsiden av Solta. Derfra begir vi oss vestover på øya og tar turen innom noen sjarmerende rustikke landsbyer på veien, omgitt av drueranker og olivenlunder. Solta er kjent for flere ting, bla. annet produksjon av olivenolje, honning og den lokale vinen Dobričić. Vi besøker en autentisk familieeid bondegård hvor vi får anledning til å smake på noen av disse hjemmelagde produktene.

Turen fortsetter videre mot Maslinica, en pittoresk fiskelandsby på vesttuppen av Šolta. Her skal vi innta en herlig kortreist middag på en av øyas mest velrennomerte restauranter, mens vi nyter solnedgangen. Er været med oss blir dette en ganske minneverdig opplevelse tror vi. Glade og mette hopper vi om bord i båtene og returnerer tilbake til Trogir og hotellet.


Dag 7 : DAG TIL EGEN DISPOSISJON, AVSLUTNINGSMIDDAG I GAMLEBYEN TROGIR


Denne siste dagen på turen kan man bare slappe av ved stranden, eller bare nyte cafelivet i Trogir. Vi vil spesielt anbefale å prøve ut et en av kakene i de mange bakeriene her (eller Pekarna som det heter på kroatisk).  Ønsker noen å dra på en vingård og smake på noen lokale viner ordner vi det, evt. andre aktiviteter som nevnt over. Dette avtales med den enkelte gruppedeltaker i god tid før avreise.

På ettermiddagen samles vi på hotellet før vi gjør oss klare for turens festmiddag på en av de beste restaurantene i gamlebyen Trogir. Her får dere virkelig prøve smaksløkene i en autentisk 1300 talls atmosfære.


Dag 8
: HJEMREISE TROGIR  – OSLO/TRONDHEIM/BERGEN


Etter frokost tar vi en kort felles samling der vi gjør en oppsummering av ukas opplevelser  med reiseleder. Felles transport til Split flyplass og retur til Norge.PRISER (med utg.punkt i 12 deltakere)

Pris u/flybillett:
1.190 € pr. person (12.200,- NOK pr. 03.11.2019)

* Ved færre antall påmeldte må vi tar forbehold om endring i pris ettersom enhetspriser for transport, guiding, m.m. blir høyere.


Prisen inkluderer:
 • Skatter og avgifter pr. oktober 2019
 • Transfer flyplass-hotell t/r
 • 7 netter på Hotell Rotondo **** med halvpensjon (frokost og middag)
 • Lunchpakker m/softdrinks på alle utfluktsdager (4 stk.)
 • 3 middager og 1 lunch utenfor hotellet på utvalgte restauranter m/ drikkepakker
 • «Kortreiste» smakebiter på enkelte av utfluktene
 • Guidet byvandring Trogir
 • Utflukt til Krka nasjonalpark m/vingårdsbesøk
 • Utflukt med speedbåt til øya Solta m/ besøk til vin- og olivengård
 • Øyvandring Drvenik Veli
 • Utflukt til Cetinadalen m/ vingårdsbesøk
 • Erfarne turguider m/ glimt i øyet på alle utfluktsdager
 • Norsktalende reiseleder under hele oppholdet , norsk og engelsktalende buss- og turguider
 • Ulykkesforsikringer/3dje- parts forsikringer

Prisen inkluderer ikke:
 • Flybilletter
 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Aktivitet og lunch på dager til egen disposisjon
 • Tips til guider
 • Avbestilling- og reiseforsikring


Tillegg for enkeltrom: kr. 1.550,- Våre priser er 2019 priser (pr. februar) og vi tar til enhver tid utg. punkt i Euro. Veiledende priser i NOK mot dagens kurs er angitt parentes. Vi tar forbehold om endringer i skatter og avgifter frem til avreisedato.REISEBETINGELSER

VANSKELIGHETSGRAD/KRAV TIL DELTAKERE:

Fotturene er av lett til middels karakter. Dvs. at det forventes at gruppedeltagerne er i normalt god form, og prinsippet er at alle med normal førlighet kan delta. Deltakelse foregår for øvrig på eget ansvar, og det er opp til den enkelte å sjekke med sin lege om man er i god nok form for å delta på reisen. Gåturene er på godt opparbeidede/tilrettelagte stier, og med moderate helninger. Det vises for øvrig til beskrivelse og vanskelighetsgrad for hver tur i beskrivelsen over.  Varighet av vandreturene er et anslag, og inkluderer stopper underveis. Ettersom gruppa er liten er det enkelt å gjøre vi de nødvendige tilpasninger (evt. kan vi ordne med transport for deler av vandreturen). Alle skal bli godt tatt vare på både av oss, turguidene, og de andre i gruppa.

FORBEHOLD

 • Oppgitt pris over tar utg. punkt i 12 deltakere. Er det færre deltakere forbeholder vi oss retten til å øke prisen noe eller annullere turen. Dersom økning i pris som følge av færre deltakere blir mer enn 10 % enn opprinnelig pris, kan gruppedeltageren velge å trekke seg, og tidligere innbetalt beløp vil bli refundert i sin helhet. Beskjed om endring i pris vil bli gitt i god tid før avreise.
 • Det tas forbehold om skrivefeil, endringer i flytider, samt endring av skatter, avgifter og valutakurs, eller andre uforutsette forhold utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss til å etterfakturere tillegg i pris som følge av valutaendring. Varsel om dette vil bli gitt senest 20 dager før avreise.
 • Beroende på vær og vind, tas det forbehold om justeringer/endringer av turprogrammet men dette vil det informeres om i forkant på stedet. Alternative utflukter vil da settes opp.

PASS

Pass må være gyldig i minst 6 måneder etter retur til Norge. Det er deltakerens ansvar og påse at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

FORSIKRING

Selv om Aliviate Travels og våre samarbeidspartnere har egne forsikringsordninger for deltagere på gruppeturer, er det deltagerens ansvar å sørge for å ha individuell reise- og ulykkesforskring under reisens/turens varighet. Vanlig reiseforsikring skal dekke eventuell avbestilling av reisen og/eller hjemtransport. Det er deltakers ansvar å påse at reiseforsikringen har disse dekningene, og at reiseforsikringsbevis medbringes på reisen.

Ved påmelding på denne reisen bekrefter deltageren at han/henne har lest og akseptert disse betingelsene og Aliviate Travels generelle reisebetingelser som du finner her http://www.aliviate.no/reisebetingelser/GARANTIER

Aliviate Travels er et fullverdig medlem av Reisegarantifondet  (RGF) og har stilt den nødvendige garanti ihht. vedtak fattet av RGF 22.01.16. Dette sikrer bla. kunden full refusjon av forskuddsinnbetalinger, samt bistand med hjemsendelse dersom turarrangøren går konkurs. Se våre generelle reisebetingelser på http://www.aliviate.no/reisebetingelser/.GENERELL INFO

Gruppestørrelse: Minimum 8 personer, maksimum 16 personer.

Overnatting: 7 netter på Hotell Rotondo i Trogir. Kort vei til strand, butikker, restauranter, bakeri, apotek, m.m. Innendørs basseng, spa  og wellnessavdeling. Mer info om stedet sendes over til deltakerne i god tid før avreise.

Måltider: Halvpensjon, frokost og middag inkludert alle dager, samt lunchpakke på utfluktsdager. 3 middager utenfor hotell, se program.  Diverse smakebiter på utfluktene. Skulle noen av deltagerne ha matallergier må det informeres om dette før avreise.

Utflukter: Deltakelse på alle utflukter er selvfølgelig frivillig. Om man ønsker å gjøre andre ting er det opp til den enkelte deltager.  

Turledere/Guider: Norsk talende turleder, engelsktalende buss- og turguider.

Påmelding: sendes til post@aliviate.no, eller ta kontakt på tlf. +47 91783338.

 • Husk navn (som i pass) og fødselsdato på alle deltakere
 • Adresse og kontaktinfo (telefon og e-post)
 • Evt. annen viktig info om deltagerne som kan ha betydning for turgjennomføringen (matallergier, fysiske begrensninger, etc)