Om SplitMed sine ca. 180.000 innbyggere er Split Kroatia’s nest største by etter Zagreb. Det regnes som Dalmatia’s regionshovedstad og fylkesadministrasjonen (Split fylke) ligger også her.

Split’s historie går langt tilbake i tid, mer enn 1700 år. Det var den romerske keiseren Diocletian som bestemte seg for å bygge et palass her for å nyte pensjonisttilværelsen sin, utenfor den romerske provinshovedstaden Salona som ligger noen km nordvest for Split. Med årenes løp utviklet Split seg til å bli en by, med sterk kulturell påvirkning fra andre land  som Italia, Frankrike og Østerike-Ungarn. På tross av mange kriger er Split bemerkelsesverdig godt preservert, og har siden 1979 vært på UNESCO’s verdensarvliste. I gamlebyen kan man i dag se alle «lag» opp igjennom historien fra romertiden, middelalderen og til den moderne tid. Split er i dag en veldig levende by, der man virkelig kan ta del i et pulserende og multikulturelt liv både i og utenfor de gamle bymurene. Det er disse kontrastene som gjør byen helt spesiell. Å sitte på en cafeene ved strandpromenaden (eller Rivaen som de lokale kaller det) og bare se på bylivet er en opplevelse i seg selv. En tur på grønnsaksmarkedet eller fiskemarkedet er også å anbefale. Her kan man virkelig ta del i hverdagslivet til de innfødte i Split. Om tidvis noe høylytte og temperamentsfulle, er folket i Split veldig gjestfrie og hjelpsomme.

Split kan by på mange cafeer og velrennomerte restauranter, gode shoppingmuligheter, markeder, festivaler, m.m. Den er dermed godt kvalifisert til å være en helårsdestinasjon. For øvrig hersker det ingen tvil om at antall besøkende er størst på sommerhalvåret da Split også fungerer som transitt by for besøkende til øyene Hvar, Bra, Šolta og Vis, i tillegg til andre populære badedestinasjoner i Dalmatia. Det er daglige ferge- og passasjerbåtavganger fra Split til byene Dubrovnik, Korcula, Rijeka, Ancuna (Italia) for å nevne noen.

Ønsker man et avbrekk fra «the city buzzle» kan man ta en spaser- eller sykkeltur i Marjan Hill, den grønne oasen i forlengelsen av Split sentrum. Her har du flere flotte viewpoints over byen og øyene utenfor. Man kan også ta en badedag på en av de mange strendene i gåavstand fra gamlebyen (sjøen er eksepsjonell ren for en by på størrelse med Split).

Nyttig info: Split sentrum ligger ca. 20 km øst for Split flyplass. Fra flyplassen går det jevnlige shuttlebusser til Split. Alternativt kan man ta taxi eller leie bil ved flyplassen (Alivite Travels har samarbeidsavtale med Last Minute Rent). Link til utskriftsvennlig kart over Split sentrum/Gamlebyen finner du her