Om Kroatiakart-kroatia

Enten det er første gang du reiser til Kroatia, eller du en «gjenganger» har vi ramset opp litt info under som kanskje kan være nyttig å vite neste gang du bestemmer deg for å reise dit.
Antall innbyggere: ca. 4.3 millioner innbyggere

Størrelse (land): ca. 56.600 km2

Hovedstad: Zagreb (ca. 800.000 innbyggere).

Språk: Kroatisk (et sør-slavisk språk som igjen er en gren av det indo europeiske språket), i skriftspråk brukes det latinske alfabetet. I turistområder    snakker de fleste godt engelsk, spesielt den yngre garde. Ellers behersker mange tysk og/eller italiensk.

Klima: I Kroatia er det to slags klima: i de sørlige kystområdene ved Adriaterhavet er det subtropisk Middelhavsklima, mens det i resten av landet er temperert fastlandsklima. På grunn av høydeforskjeller og klimatiske forskjeller har Kroatia noen av Europas mest mangfoldige flora- og faunamiljøer. På høysommeren er det svært få regnværsdager langs Adriaterhavskysten (3-5 regndager i månedene juni-august) og temperaturene ligger vanligvis på 25-35 gr. På vinteren er temperaturene langs kysten behagelige 10-15 grader.

Valuta/Betaling: Kroatiske kuna, 1 kroatisk kuna=1,38 NOK (pr. mai -19). Minibanker er utbedt i hele Kroatia, og de fleste restauranter og butikker tar de mest vanlige kredittkortene VISA, Master, American Express, Diners, m.fl.

Tidsforskjell: Samme tid som i Norge.

Turistsesong: Fra april til oktober. Høysesong fra begynnelsen av juli til midten av august.

Flytid: Ca. 3 timer fra Norge (direktefly) litt avhengig av hvor du reiser fra.

Innreise (visum/pass):  Kroatia er medlemsland av EU så det trengs ingen VISA for norske statsborgere. For reisende fra Norge trengs bare gyldig pass. Passet må være gyldig min. 6 mnd. frem i tid. Man må legitimere seg ved inn/og utreise til Kroatia på alle flyplasser. Dersom man planlegger å krysse grensen til noen av nabolandene til Kroatia må også pass medbringes. Alle barn må ha eget pass.

Forsikring/Helse/Vaksine: Standard på sykehusene i Kroatia er jevnt over på tilsvarende nivå som i Norge, og Europeisk Helsetrygdkort gjelder også i Kroatia. Kortet dekker for øvrig ikke hjemreise, så reisende bør ha vanlig privat reiseforsikring i tillegg. Det er heller ikke krav til vaksine for norske statsborgere ved innreise til Kroatia.

Kriminalitet: Kroatia anses for å være et veldig trygt land å feriere i. For øvrig har Kroatia som alle andre land personer med «urent mel i posen». Bruk sunn fornuft og følg vanlige råd for reisende, så vil man unngå ubehagelige overraskelser.

Telefon/Wifi: Generelt god dekning for mobiltelefoner (GSM nett) og mange Wifi hotspots i byer og tettsteder.

Strøm: 230 V, samme strømuttak som i Norge.

Drikkevann: Vann fra springen kan godt drikkes, men kan være noe kalkholdig. Det er for øvrig vanlig å kjøpe vann i butikker.

Priser: Mat og drikke er en god del rimeligere i Kroatia enn i Norge (ca. 30-50%), både på restauranter og i butikker. Spesielt gjelder dette alkoholholdige varer pga. avgiftsnivået i Norge. Klær, og spesielt merkeklær, har tilsvarende prisnivå som i Norge.

Bading/strender: Strender i Kroatia bærer mer preg av finknust grus enn sand, selv om det noen steder finnes myke sandstrender (som for eksempel på Braç, Dugi Otok, Korçula, Drvenik Mali, m.fl.). Det anbefales å ta med eller anskaffe badesko pga. av kråkeboller som finnes langs de fleste strender. De er ikke farlige men kan være ubehagelige å tråkke på. Badesko får man kjøpt overalt langs populære badestrender, i butikker og på markeder.

Taxi/Leiebil: Det er forholdsvis dyrt å ta taxi i Kroatia, i hvert fall på populære turistplasser. Sørg for å avtale pris på forhånd. Priser på leiebiler er helt overkommelige og bilparken er moderne. Er man avhengig av persontransport i en lengre periode anbefales det å leie egen bil eller moped. En bør likevel ha in mente at trafikken fortoner seg litt mer «aggressiv» en her hjemme, så føler man seg usikker som sjåfør er kanskje buss eller rutebåter et bedre alternativ til taxi.

Viktige telefonnummer: Engelsktalende nødnummer- 112, Politi – 92,  Brann – 93, Førstehjelp/ambulanse – 94, Internasjonal informasjon – 901, Generell informasjon – 987, Trafikk-/veginformasjon –  988. Prefix til Kroatia fra Norge: 00385. Prefix til Norge fra Kroatia: 0047.

Kontaktinfo den norske ambassade i Kroatia:

Den norske ambassaden ligger i Zagreb.

Adresse: Royal Norwegian Embassy Grand Centar Hektoroviceva 2 / 3 etasje 10 000 Zagreb Croatia

Telefon: +385 (0)1 6273 800, Faks: +385 (0)1 6273 899

Nettside: http://www.norwegianembassy.hr/Norsk/Ambassaden/infonorsk/#.Vy88IY9OKM8

E-post: emb.zagreb@mfa.no

Åpningstider: 08.30 – 16.00 Mandag til fredag  (15. september- 14. mai) 08.30 – 15.30 (15. mai – 14. september)

Kontaktinfo den kroatiske ambassade i Norge:

Kroatias ambassade i Norge

Drammensveien 82,  0271 Oslo,

Telefon: +47 23 01 40 50, fax. +47 23 01 40 60

Nettside: http://no.mvep.hr/

E-post: croemb.oslo@mvep.hr